OLİMPİYAT MI DEDİNİZ?
SavaÅŸ SÜZAL-YeniçaÄŸ.
Türkiye’ye özlemle gelince terslikleri görmek istemiyor insan. Ama Türkiye sınırlarından girdiÄŸimden bu yana yaÅŸadıklarım, tam Aziz Nesin hikâyeleri. İstanbul’a inince internet baÄŸlantısı için Türk Telekom’a uÄŸrayıp yazlıktaki eve internet baÄŸlatmak istedim. Hızlı ve çaÄŸdaÅŸ bir ÅŸekilde bilgisayarla iÅŸlemleri tamamladılar ve 24 saat içinde internetin baÄŸlanacağını söylediler.
Bu arada babamın kışları garajda bıraktığı yaÅŸlı arabasının vergi borcunu ödemek istedim. Arabanın vergide görünmediÄŸi söylendi. İstanbul plakalı aracı ÅŸehir dışına çıkarmışsınız dediler. İstanbul plakalı araçlar ÅŸehir dışına çıkmaz mı sorum üzerine bilgisayara kayıtta hata yaptıkları ortaya çıktı. Yeniden kayıt için aracın ruhsatını istediler. Ruhsat arabanın içinde, araç da yazlıktaydı. İstanbul’da birkaç gün kalıp iÅŸlerim için Ankara’ya geçtim, bir iki gün kalıp yaklaşık beÅŸ gün sonra yazlığa geldim. İlk iÅŸim interneti açmak oldu. Ne mümkün bırakın interneti evin telefonu bile baÄŸlı deÄŸildi. Benden her ay aylık telefon ücretini alan Türk Telekom, bölgede kutu çalışması yapmış ve evin telefonunu baÄŸlamayı unutmuÅŸ. Yani ben aylarca baÄŸlanmayan telefonu ödemiÅŸtim. Arızaya telefon edip durumu bildirdim derhal halledeceÄŸiz dediler. Derhal dedikleri iÅŸ dört gün sürdü. Bu arada ben arabanın ruhsatını alıp gece otobüs ile İstanbul’a ve kayıtlı olmayan arabanın iki yıllık vergisini yatırıp gene gece otobüs ile yazlığa geldim. Yazıyı yazmak için oturduÄŸumda internet baÄŸlantısı olmadığını keÅŸfettim. KomÅŸulardan biri geldi ve internetin baÄŸlı olup olmadığını sordu. Yok deyince, telefonların da kesik olduÄŸunu söyledi. KomÅŸu, bir iki saat içinde telefonun baÄŸlanacağını belirtti ve gitti. DoÄŸal olarak bu iki saat akÅŸamı buldu. Ve macera baÅŸladı. Telefonlar geldi ama telefon hattına gelen internet baÄŸlantıları yoktu. Arızaya önce kayıt verdik. İşin komiÄŸi birkaç dakika sonra ortaya çıktı. Birileri bizim komÅŸuyu aramış karşısına baÅŸka bir komÅŸu çıkmıştı. Türk olduÄŸumuz için ortada tuhaflık olduÄŸunu fark ettik. Telefoncular numaraları yanlış baÄŸlamışlardı. Ve hatta yan komÅŸun arandığında bir ben veya en son komÅŸu nöbetleÅŸe ve deÄŸiÅŸerek çıkmaya baÅŸladı. Tam bir teknoloji cambazlığı.
Åžimdi düÅŸünün, komÅŸulardan birinin ailesi İtalya’da, öbürü de eÅŸini yeni kaybetmiÅŸ eski bir diplomat ailesi. Çocukları ve torunu İtalya’da olan, onları arasa, uluslararası konuÅŸma komÅŸunun hesabına yazılacak. Hem de haberi olmadan. Öteki diplomat eÅŸine yurt dışından taziye mesajları geliyor. O da teÅŸekkür için telefon etse bu kez baÅŸka bir komÅŸuya, İsviçre, Fas, Cezayir telefon faturaları çıkacak. Bizim uyarılmadığımız durumu fark etmesek, herkes konuÅŸmadığı hizmetin bedelini ödeyecek. Bu karmaşık problemi telefon sistemini onaran ya da yeni kutu takan iÅŸçiler veya teknisyenler mi becerdi bilemiyorum. Tabii derhal Telekom nöbetçi memurluÄŸunu aradık. Verilen üç numara çalmasına raÄŸmen açan olmadı. Demek ki nöbetçi memurlukta nöbetçi falan yoktu. Kayıtlar verildi herkes arayıp bağırdı çağırdı gün bitti.
Uygar bir ülkede bir telefon tamiratı veya kesintisi olacaksa en azından 72 saat önce, telefon, email ve posta kutunuza bırakılan mesajlarla uyarılırsınız. Ola ki hastanız veya baÅŸka bir sorununuz ortaya çıkarsa tedbir alın diye. İnternet de öyle, bugün internet kiÅŸilerden çok ticari kurum ve kuruluÅŸlarca kullanılıyor. Adamların iÅŸlerini güçlerini engellemek maddi ve manevi tazminat konusu. Yanlış numarayı yanlış haneye baÄŸlamak ise bir suç. Ve cezai müeyyidesi var. Yani düÅŸünün Haberal’ın telefonu ErdoÄŸan’a baÄŸlanmış. Ama bildiÄŸim kadarı ile ErdoÄŸan hükümeti telefon iÅŸini özelleÅŸtirdi. İyi de cep telefonları yaygınlaşıp, landline diye tanımlanan sabit telefonların birer birer kapandığı dönemde bu tür hatalar ticari kayıp kaynağı deÄŸil mi. Hem de geliÅŸen serpilen, teÄŸet bile geçmeyen ekonomik kriz döneminde.
Tam biz bunlarla boÄŸuÅŸurken ErdoÄŸan, olimpiyatların İstanbul’da yapılacağı haberini verdi. Gülmeye baÅŸladım. Siz hiçbir Arap ülkesinde olimpiyat düzenlendiÄŸini gördünüz mü? Olmaz öyle ÅŸey.
Sevgili okurlarım baÅŸta da söyledim Türkiye çaÄŸ falan atlamış deÄŸil. Modern telefon kullanıp, lüks otomobile binip, marka giyerek, son moda ÅŸarkı dinlemek iÅŸin cilası. Ne olur kendinizi kandırmayın biz çağın çok gerisindeyiz.
|