Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği’nin (TELKODER), Ankara’da gerçekleşen 9. Olağan Genel Kurulu, Türkiye telekomünikasyon sektöründe nadir görülen yukarıdaki resmi ortaya çıkardı. TELKODER fiber interneti masaya yatırdığı Ankara’daki genel kurulunda, son dönemde özellikle ADSL ve fiber alanında altyapının paylaşımı tartışmalarına taraf olan Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone’un CEO’ları bir araya getirdi.
Sektörde 14 yıldır faaliyet gösteren derneğin genel kurul toplantısına, geçmişte TELKODER ile çok sert mücadeleler de yaşayan Türk Telekom, CEO seviyesinde katılım gösterdi. Genel kurula, TELKODER üyesi alternatif işletmecilerin yöneticileri başta olmak üzere; Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu, Vodafone CEO’su Colman Deegan, Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany ve Türksat Genel Müdür Yardımcısı Abdülkadir Şener katıldı.
‘OAŞ, Türk Telekom’u dışlamıyor’
Genel Kurulu’nun açılış konuşmasını yapan TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, altyapı paylaşımı, Ortak Altyapı Şirketi (OAŞ) ve Türk Telekom hakkında şunları söyledi:
-
Yüksek hızda internet ve 4.5G ile sonrasındaki 5G hizmetlerinin sağlıklı verilebilmesi için kritik önem taşıyanfiber altyapının en azından 4 kat artırılması şart.
-
Bu yatırımı da ayrı ayrı şirketlerin yapması durumunda 15-16 milyar dolarlık büyük bir yatırım kaynağı gerekiyor. Ancak şirketler bir araya gelerek bu yatırımı ortak olarak yaptıklarında yatırım maliyeti 4-5 milyar dolar seviyesine kadar düşüyor.
-
Dernek olarak sektörün önemli işletmecilerini Ortak Altyapı Şirketi (OAŞ) çatısı altında toplamaya odaklandık. Bu konuda gerekli yasal düzenlemelerin 2017 yılında hızlıca çıkartılmasını bekliyoruz.
-
Bu hareket altyapının çoğuna hakim olan Türk Telekom’u da kesinlikle dışlamıyor. Türk Telekom’un bu şirkette yer almasa dahi kendi altyapısını diğer işletmecilere açıp kullandırmasını ve bundan sonra da yapılacak yatırımlarda da bizimle diyalog içinde olmasını bekliyoruz.
‘Yolu yapalım, otobüse karışmayalım’
-
Gerekli olan yeni yatırımları mükerrer olarak yapmayalım. Aynı sokağa bir işletmeci girerse tüm işletmeciler girmiş gibi olsun, aynı altyapıyı eşit şartlarda kullanalım ve böylece herkes faydalansın diyoruz.
-
Eski ve yeni altyapıları ortak kullanırken, vatandaşa verilecek hizmette yarış olsun, rekabet olsun istiyoruz. Ortak Altyapı Şirketi, işletmecilerin vatandaşa ulaşması için yol yapacak ve üzerindeki otomobile, otobüse, kamyona karışmayacak.
|