BİR AİLENİN YILLIK İLETİŞİM GİDERİ ? | Telekomcular Derneği

BİR AİLENİN YILLIK İLETİŞİM GİDERİ ?BİR AİLENİN YILLIK İLETİŞİM GİDERİ ?

Tarih: 2016-12-30

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), her yılın sonunda düzenli yaptığı analiz kapsamında açıkladığı "Elektronik Haberleşmede Aile Giderleri Raporu"na göre Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin haberleşme giderinin yıllık 2 bin 844 liraya ulaştığı belirtildi

BU RAKAMIN DÖRTTE BİRİ (763 TL) VERGİ...

Bu rakamın yaklaşık dörtte birini bulan 763 lirası devlete ödenen verginin oluşturulduğu vurgulandı.

YILDA 2 ASGARİ ÜCRET EDİYOR

2016 yılında 1300 lira olan asgari ücretle hesaplandığında 4 kişilik ailenin yılda iki asgari ücret bedelini iletişime verdiği belirlendi

HABERLEŞME GİDERİ YÜZDE 5,56 ARTTI

Geçen yılın rakamlarıyla karşılaştırıldığında 2015 yılında 2,695 lira olan bir ailenin yıllık haberleşme giderinin yüzde 5.56 arttı.

AYDA 237 LİRA

Telekomünikasyon alanının düzenleyici kuruluşu olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) yayınladığı veriler ile TELKODER’in yaptığı genel sektör değerlendirmesi sonucunda bir sabit telefon ve bir genişbant internet aboneliği olan, her bireyinin cep telefonu sahibi olduğu 4 kişilik bir ailenin aldığı haberleşme hizmetleri için ayda ortalama 237 lira harcadığı belirlendi.

İŞTE ÖDENEN FATURALARIN ORTALAMA DAĞILIMI

TELKODER’in her yılın sonunda yaptığı analiz kapsamında açıkladığı "Elektronik Haberleşmede Aile Giderleri Raporu"na göre sabit telefona aylık ortalama 24.2 lira ödeniyor.

Aynı raporda, 3 GSM operatörünün abonelerinin ortalama aylık ödemelerinin ise 26.7 liraya ulaştığı belirtiliyor. Sabit internet bağlantısı için ise aylık ortalama 42.6 lira ödeniyor.

Bu giderlerin tümüne yüzde 18 KDV’nin yanı sıra, mobil telefon için yüzde 25, sabit telefon için yüzde 15 ve İnternet bağlantısı için yüzde 5 Özel İletişim Vergisini de eklemek gerekiyor.

Devlete ödenen 63.6 lira aylık vergi eklendiğinde, tüm bireyleri cep telefonu sahibi olan dört kişilik bir ailenin ortalama haberleşme gideri ayda ortalama 237, yılda ise yaklaşık 2 bin 844 liraya ulaşıyor.