BANKALARIN FAİZ KARTELİNE CEZA | Telekomcular Derneği

BANKALARIN FAİZ KARTELİNE CEZABANKALARIN FAİZ KARTELİNE CEZA

Tarih: 2017-11-17

REKABET Kurumu’nun Bank of Tokyo’nun yaptığı pişmanlık başvurusuyla başlattığı 13 uluslararası bankayı kapsayan soruşturmasında önceki gün sözlü savunmalar alınırken, karar 29 Kasım’da açıklanacak. Soruşturma geçtiğimiz yıl Japon Bank Of Tokyo Mitsubishi’nin Rekabet Kurumu’na gönderdiği, “Türk firmalara verdiğimiz kredilerde 12 bankayla birlikte uyumlu eylem yoluyla rekabeti ihlal ettiğimizi tespit ettik, pişmanız” başvurusuyla başladı. Yapılan ön incelemenin ardından Nisan 2016’da Rekabet Kurumu, kurumsal müşterilere kredi sağlayan bankaların rekabeti ihlal edip etmediklerinin tespiti için soruşturma başlattı. Soruşturma heyeti dünya devlerinin 2008-2014 yılları arasında Türkiye’de Turkcell, Türk Telekom, Vestel, Avea, Tüpraş, Net Holding ve Ülker gibi büyük şirketlere verdikleri sendikasyon kredilerini yüksek faiz ve vade yönünden mercek altına alarak, şirketlerle temas kurdu.

CEZA İSTENEN BANKALAR

Heyet yaptığı incelemeler sonucunda 8 bankaya, “Kartel oluşturmak suretiyle rekabeti ihlal ettikleri” gerekçesiyle cirolarının yüzde 2 ila 4’ü oranında ceza verilmesini isterken, Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Turkey’in ise cezasının tamamının indirilmesi kanaatini dile getirdi. Heyet, 5 banka hakkında ise rekabeti ihlal ettiklerine dair bir bulguya ulaşamadığını bildirdi. Rekabet Kurumu, önceki gün 13 bankanın sözlü savunmasını aldı. Ceza istenen 7 bankanın temsilcileri ve avukatları ise kartel oluştuğuna dair yeterli delil bulunmadığını belirterek, ceza halinde Türkiye’ye verilecek uluslararası sendikasyon kredilerinin riske gireceği iddiasında bulundular. Rekabet ihlalinden ceza istenen bankalar, Citibank, Deutsche Bank, ING Bank, JP Morgan Türkiye şubesi, Sumitomo Mitsui Banking, Merrill Lynch ve Royal Bank İstanbul’dan oluşurken, herhangi bir bulguya rastlanmayan bankalar ise HSBC, Societe Generale, Standard Chartered, Türkiye Ekonomi Bankası ve UBS olarak açıklandı.

BANK Of Tokyo-Mitsubishi UFJ Turkey temsilcisi Bahadır Balkı, rekabet ihlaline ilişkin kuşkuların ilk ortaya çıktığı anda konuyu Tokyo’ya ilettiklerini ve merkez talimatıyla hemen ayrılma kararı aldıklarını belirterek, “Böylesine önemli bir pişmanlık başvurusunu yapan bankanın cezalardan muaf tutulması herkes için büyük bir örnek olacaktır. Bundan sonraki pişmanlık başvurularının önünü açacaktır. Dünyada konuşulacaktır. Muafiyet kararı, Kurumun pişmanlık başvurusu yapacaklara vereceği ‘Ne olursan ol, yine gel’ mesajı olacaktır” dedi.