Türk Telekom SaÄŸlık Yardım Vakfı, Türk Telekom SaÄŸlık Yardım Sandığının devamı niteliÄŸindedir.
Türk Telekom özelleÅŸtiÄŸinde Türk Telekom SaÄŸlık Yardım Sandığının 120 milyonun ( o tarihteki para birimiyle 120 trilyon) üzerinde parası vardı.
Sandık Türk Telekom tüzel kiÅŸiliÄŸinin bir parçası deÄŸildi. Ama, özelleÅŸtirmeye iliÅŸkin mevzuatta ve sözleÅŸmelerde Sandığın mal varlığının ne olacağı konusunda bir hüküm yoktu… Ne hikmetse, özelleÅŸtirme mevzuatını ve sözleÅŸmeleri hazırlayanlar bu konuyu atlamışlardı (?)..Türk Telekom yönetimi bu hukuki boÅŸluktan yararlanarak Sandığa el koydular… ÖzelleÅŸtirme sonucu baÅŸka kurumlara giden eski Türk Telekom personelini Sandığın hizmetlerinden yararlandırmadılar…
16.06.2004 tarih ve 5189 sayılı kanunla 406 sayılı Kanun’a eklenen, Ek Madde 32’nin son paragrafında “Türk Telekom ile iÅŸtiraklerinde çalışan ve yardım sandıklarına üye bulunan personelin, Türk Telekom ve iÅŸtiraklerinden ayrılmaları halinde de aralıksız sürekliliÄŸi bulunmak kaydıyla üyeliÄŸi devam eder.” Hükmü yer almaktadır. Bu yasa hükmü Türk Telekom Biriktirme Yardım Sandığı ile SaÄŸlık Yardım Sandığını kapsamaktaydı. Türk Telekom Biriktirme Yardım Sandığı bu yasa hükmüne uygun olarak, Türk Telekom’dan ayrılanların da üyeliÄŸini sürdürmelerine imkan vermiÅŸ, SaÄŸlık Yardım Sandığı da TÜRKSAT’a geçen Türk Telekom personeli için bu yasa hükmünü uygulamış ve Türksat’a geçen personelin SYS ile iliÅŸkisini kesmememiÅŸtir. Ancak, Yasanın bu açık hükmüne raÄŸmen , özelleÅŸtirme sonrası Türk Telekom’dan ayrılan personelin SYS üyeliÄŸine devam etmek istedikleri yolundaki dilekçelerine hiç cevap verilmediÄŸi gibi, Türk Telekomdan ayrılan bazı personelin banka hesap numarasını öÄŸrenip, bu hesaplara para yatırmaları üzerine, SYS Yönetimince, banka hesap numaraların deÄŸiÅŸtirilmesi, bankalara para yatırılmasının kabul edilmemesi içn talimat verilmesi gibi hukuk dışı yollara baÅŸvurulmuÅŸtur. Ä°nsanların yasal haklarının kullanması engellenmiÅŸ, yasa hükümleri çiÄŸnenmiÅŸtir.
Telekomcular DerneÄŸi bu hukuksuzluÄŸu defalarca dile getirdi. Bazı arkadaÅŸlarımız davalar açtılar.
Nihayet, Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin 27/12/2007 tarih ve E : 2007/462, K. : 2007/364 sayılı kararı ve 31/01/2008 tarihli tavzih kararı ile Türk Telekom SaÄŸlık ve Sosyal Yardım Vakfı kuruldu. Vakıf Senedinde Türk Telekom’dan ayrılanların da “aidatlarını sürekli ödemek” kaydıyla vakfın saÄŸlık hizmetlerinden yararlanacağı belirtilmesine raÄŸmen bu husus 2008 Mart ayına kadar Sandık üyelerine duyurulmadı.
Daha sonra, birikmiÅŸ aidatları yatırmış olmak ÅŸartıyla belirli bir süre içerisinde baÅŸvuranlara Vakfa üye olma hakkı tanındı… Ancak bu uygulamadan haberdar olmayan pek çok arkadaşımız bu haktan yararlanamadı. Onların arasından da 8-10 arkadaşımız dava açarak vakıf yararlananı olma hakkını kazandılar.
Türk Telekomdan baÅŸka kuruma geçen arkadaÅŸlarımızın bir bölümü vakıf yararlananı oldu. Ama seçilme hakkını vermediler…
Bu yazıyı yazma amacımız, Vakıf hizmetlerindeki aksaklıkları dile getirmekti…
Ancak, Vakfın geçmiÅŸini kısaca hatırlatalım derken, uzun bir yazı oldu…
Zorunlu olarak, Vakfın uygulamalarındaki aksaklıkları baÅŸka bir yazımızda dile getireceÄŸiz…
|