Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/umitseno/telekomculardernegi.org.tr/ayarlar.php on line 7

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/umitseno/telekomculardernegi.org.tr/ayarlar.php on line 24

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/umitseno/telekomculardernegi.org.tr/makaledetayi.php on line 21

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/umitseno/telekomculardernegi.org.tr/makaledetayi.php on line 24

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/umitseno/telekomculardernegi.org.tr/makaledetayi.php on line 27
4046´DAKÄ° DEĞİŞİKLÄ°KLER | Telekomcular DerneÄŸi
 
4046´DAKÄ° DEĞİŞİKLÄ°KLER / Tarih: 2011-10-10
4046 SAYILI KANUNUN 22. MADDESÄ°NÄ°N 1994’DEN BUGÜNE KADAR GEÇÄ°RDİĞİ DEĞİŞİM.
 
Fazlı KÖKSAL
 
DerneÄŸimize sık sık e-posta göndererek görüÅŸlerini aktaran bir arkadaşımız, gönderdiÄŸi son e-postaların birinde “1994 yılında kabul edilen 4046 sayılı kanunun sadece 22. maddesinin O tarihten bu yana gösterdiÄŸi deÄŸiÅŸimi sergileseniz ilginç olur” demiÅŸti. Bizde deÄŸiÅŸimi inceledik ve gerçekten ilginç bir manzara çıktı. Bu Manzarayı, tüm özelleÅŸtirme maÄŸdurlarının   ama özellikle AraÅŸtırmacıların dikkatle incelemelerini öneriyoruz. 
 
Ä°ÅŸte O Manzara; 
 
27 Kasım.1994 Tarih 4046 Sayılı Kanunun kabulündeki 22. Maddesi. Bir BaÅŸka ifadeyle 22. Maddenin ilk hali.
M A D D E 22. — ÖzelleÅŸtirme programına alınan, özelleÅŸtirilen, faaliyeti durdurulan, küçültülen, kapatılan veya tasfiye edilen kuruluÅŸlarda çalışan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personel ile sözleÅŸmeli personel (kapsam dışı personel dahil) diÄŸer kamu kurum ve/veya kuruluÅŸlarına, 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 8 inci maddesinin (f) bendinde yer alan hükümler de dikkate alınarak aÅŸağıdaki ÅŸekilde nakledilirler;
Bu kuruluşların;
a) ÖzelleÅŸtirilmeleri sonucu sermaye!erindeki kamu payının % 50'nin altına düÅŸmesi veya bunların müessese, iÅŸletme ve iÅŸletme birimlerinin satılması veya devredilmesi halinde; satış veya devre iliÅŸkin sözleÅŸmenin imzalanmasından,
b) Küçültülmesi, faaliyetlerinin kısmen veya tamamen durdurulması, süreli veya süresiz olarak kapatılması veya tasfiye edilmesi sonucu istihdam yapısının deÄŸiÅŸmesi halinde bunlarla ilgili iÅŸlemlerin sonuçlanmasından, Ä°tibaren onbeÅŸ gün içerisinde iÅŸlem sonuçları Ä°dare tarafından ilgili kuruluÅŸa bildirilir.
Ä°lgili kuruluÅŸ bildirim tarihinden itibaren otuz gün içerisinde memur ve sözleÅŸmeli personelle ilgili bilgileri Devlet Personel BaÅŸkanlığına gönderir. Bu bilgilerin Devlet Personel BaÅŸkanlığına bildirilmesinden itibaren en geç kırkbeÅŸ gün içerisinde bu BaÅŸkanlığın teklifi üzerine ilgili personel, kamu kurum ve kuruluÅŸlarında durumlarına uygun boÅŸ kadro ve pozisyonlara atanırlar. Atamaları yapılan personelin iÅŸe baÅŸlama sürelerine ve iÅŸe baÅŸlamama halinde yapılacak iÅŸlemlere iliÅŸkin olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 62 ve 63 üncü maddeleri  hükümleri uygulanır. 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye tabi kuruluÅŸlarda personelin durumuna uygun boÅŸ kadro bulunmaması halinde mevcut boÅŸ kadrolarda sınıf, unvan ve derece deÄŸiÅŸikliÄŸi yapmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. Bu madde  gereÄŸince yapılacak kadro deÄŸiÅŸikliklerinde 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesinin son fıkrası hükmü uygulanmaz. Bu fıkrada geçen süreler askerlik görevini yapmakta olanlar için terhislerini takip eden aybaşından itibaren baÅŸlar.
Bu madde gereÄŸince diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸlarına yapılacak nakil sebebiyle boÅŸalan kadro ve pozisyonlar, boÅŸaldıkları tarihten itibaren iptal edilmiÅŸ sayılır. Kamu kurum ve/veya kuruluÅŸlarına atanacak personelin bu maddenin (a) ve (b) bentlerinde belirtilen durumlarda atamalarının yapılıp, eski kurumları ile iliÅŸkilerinin kesileceÄŸi tarihe kadar geçecek süredeki, aylık ücret, sosyal hak ve yardımlar ile her türlü özlük hakları ÖzelleÅŸtirme Fonundan ödenir ve bunlardan T.C. Emekli Sandığına tabi olanların bu süre içinde de Sandıkla olan ilgileri  devam eder. Kamu kurum ve kuruluÅŸlarına atanan personelin devir sözleÅŸmelerinin yapıldığı tarihteki kadro ve pozisyonlarına ait aylık, ek gösterge, ikramiye, her türlü zam ve tazminat  haklarının veya sözleÅŸme ücretlerinin net tutarının, nakledildiÄŸi kuruluÅŸ mevzuatına göre hakedeceÄŸi aylık, ek gösterge, varsa ikramiye, her türlü zam ve tazminat haklarının veya sözleÅŸme ücretinin (varsa ikramiye dahil) net tutarından fazla olması halinde aradaki fark giderilinceye kadar, herhangi bir kesintiye tabi tutulmaksızın tazminat olarak ödenir. Ancak, kuruluÅŸun özelleÅŸtirme programına alındığı tarihte bu Kanunun 24 üncü maddesinde belirtilen hizmet sürelerini tamamlamaya ençok 3 (üç) yılı kalmış olanların özelleÅŸtirme iÅŸlemleri sonuçlanıncaya kadar nakilleri yapılmaz.
GörüldüÄŸü gibi Yasanın  ilk halinde; “ ilgili personel, kamu kurum ve kuruluÅŸlarında durumlarına uygun boÅŸ kadro ve pozisyonlara atanırlar.” Hükmü yeralmakta. 
 
27.04.1995 tarih ve 4105 sayılı Kanunun 4. Maddesi ile 4046 Sayılı Kanunun 22. Maddesi değiştirilmiştir.
M A D D E 4. — 4046 sayılı  Kanunun 22 nci maddesinin 2 nci fıkrasının sonuna aÅŸağıdaki ibare eklenmiÅŸ ve aynı maddenin son fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Bu fıkranın (a) ve (b) bentlerindeki haller gerçekleÅŸmemiÅŸ olmakla birlikte ÖzelleÅŸtirme Programında bulunan kuruluÅŸlardaki ihtiyaç fazlası personelin diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸlarına nakillerinde de (süreler hariç) bu madde hükümleri uygulanır.  
Bu madde gereÄŸince diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸlarına yapılacak nakil sebebiyle boÅŸalan kadro ve pozisyonlar, boÅŸaldıkları tarihten itibaren iptal edilmiÅŸ sayılır. Kamu kurum ve/veya kuruluÅŸlarına atanacak personelin bu maddenin (a) ve (b) bentlerinde belirtilen durumlarda atamalarının yapılıp, eski kurumlan ile iliÅŸkilerinin kesileceÄŸi tarihe kadar geçecek süredeki, aylık ücret, sosyal hak ve yardımlar ile her türlü özlük hakları ÖzelleÅŸtirme Fonundan ödenir ve bunlardan T . C. Emekli Sandığına tabi olanların bu süre içinde sandıkla olan ilgileri devam eder. Kamu kurum ve kuruluÅŸlarına atanan personelin atandıkları tarihteki kadro ve pozisyonlarına ait aylık, ek gösterge, ikramiye, her türlü zam ve tazminat haklarının veya sözleÅŸme ücretlerinin net tutarının, nakledildiÄŸi kuruluÅŸ mevzuatına göre hak edeceÄŸi aylık, ek gösterge, varsa ikramiye, her türlü zam ve tazminat haklarının veya sözleÅŸme ücretinin (varsa ikramiye dahil) net tutarından fazla olması halinde aradaki fark giderilinceye kadar, herhangi bir kesintiye tabi tutulmaksızın tazminat olarak ödenir.” 
Bu deÄŸiÅŸiklikle, BaÅŸka Kamu kuruluÅŸlarına geçeceklerin kapsamı geniÅŸletilmiÅŸ ve yasadaki “kuruluÅŸun özelleÅŸtirme programına alındığı tarihte bu Kanunun 24 üncü maddesinde belirtilen hizmet sürelerini tamamlamaya ençok 3 (üç) yılı kalmış olanların özelleÅŸtirme iÅŸlemleri sonuçlanıncaya kadar nakilleri yapılmaz.” Cümlesi çıkarılmıştır. Bu deÄŸiÅŸiklikle hem personel, hem de ilgili kurumu alacaklar korunmuÅŸtur. 
 
3.4.1997 Gün ve 4232 ayılı Kanunun 3. maddesi ile 4046 Sayılı Kanunun 22. maddesinin sonuna bir fıkra eklenmiÅŸtir.
MADDE 3.— 24.11.1994 tarih ve 4046 sayılı Kanunun 22. maddesinin sonuna aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
Ancak bu madde gereÄŸince nakledilen personelden ( Bu Kanuna göre anonim ÅŸirket  halinde birleÅŸtirilen kuruluÅŸlardaki personel dahil) 399 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararnamenin eki I sayılı cetvelde belirtilen personelin eski kadrolarına ait aylık, ek gösterge ve her türlü zam ve tazminat (ek tazminat hariç)hakları ÅŸahıslarına baÄŸlı olarak atandıkları görevlerde kaldıkları sürece saklı tutulur. 399 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereÄŸince I Sayılı cetvele tabi iken bu madde çerçevesinde daha önce nakil iÅŸlemi gerçekleÅŸtirilenler de bu fıkra hükmünden yararlanırlar.
Yasada Yapılan Bu DeÄŸiÅŸiklikle 399 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararnamenin eki I sayılı cetvelde belirtilen personelin eski kadrolarına ait aylık, ek gösterge ve her türlü zam ve tazminat (ek tazminat hariç)hakları ÅŸahıslarına baÄŸlı olarak atandıkları görevlerde kaldıkları sürece saklı tutulacağı hükmü getirilmiÅŸtir. Yani 399 Sayılı KHL 1 Sayılı Cetvelde yer alan personel hem durumuna uygun kadro ve pozisyona atanıyor, hem de ÅŸahsa baÄŸlı hakları görevde kaldıkları sürece saklı tutuluyor.  
 
4046 Sayılı Kanun’un, 01.08.2003 Tarih ve 4971 Sayılı Kanunla deÄŸiÅŸik 22. maddesi. 
Madde 22. - KuruluÅŸların, özelleÅŸtirilmeleri sonucu sermayelerindeki kamu payının % 50'nin altına düÅŸmesi veya bunların müessese, iÅŸletme ve iÅŸletme birimlerinin; satılması veya devredilmesi halinde satış veya devre iliÅŸkin sözleÅŸmenin imzalanmasından, bunların küçültülmesi, faaliyetlerinin durdurulması, kapatılması veya tasfiye edilmesi sonucu istihdam yapısının deÄŸiÅŸmesi veya kuruluÅŸların ihtiyaç fazlası personel belirlemeleri halinde bunlarla ilgili iÅŸlemlerin sonuçlanmasından itibaren onbeÅŸ gün içerisinde, bu kuruluÅŸlarda çalışan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi personel ile sözleÅŸmeli personel (kapsamdışı personel dahil) diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸlarına nakledilmek üzere Ä°dare tarafından Devlet Personel BaÅŸkanlığına bildirilir.
Nakle tâbi personelin, geçici 9 uncu madde dikkate alınmak suretiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre kazanılmış hak aylık derecesinden aÅŸağı olmamak kaydıyla, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında bulunan kurum ve kuruluÅŸların boÅŸ kadrolarından Devlet Personel BaÅŸkanlığınca tespit edilen kadroya, anılan BaÅŸkanlık tarafından kırkbeÅŸ gün içerisinde ataması teklif edilir. 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamı dışındaki kurum ve kuruluÅŸların (özelleÅŸtirme kapsam ve/veya programındaki kuruluÅŸlar hariç) mevcut boÅŸ kadro veya pozisyonlarına da ihtiyaçlar doÄŸrultusunda atama teklifi yapılabilir. Bu personelden 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (1) sayılı cetveldeki kadrolarda istihdam edilmekte olanlar ile burada sayılan unvanlarla çalışan diÄŸer statülerdeki personelin atama teklifleri araÅŸtırmacı unvanlı kadrolara yapılır. Devlet Personel BaÅŸkanlığı tarafından gönderilen atama teklif yazısının atamayı yapacak kamu kurum veya kuruluÅŸuna intikalinden itibaren otuz gün içerisinde bu kurum veya kuruluÅŸ tarafından atama iÅŸlemlerinin yapılması zorunludur.
KuruluÅŸun satılması veya devredilmesi halinde bu kuruluÅŸta çalışan nakle tâbi personelin ataması yukarıdaki hükümlere göre yapıldıktan sonra atama emri, ilgili personele atamayı yapan kurum veya kuruluÅŸ tarafından, istihdam fazlası personel için yapılacak atama emri ise kuruluÅŸu tarafından 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliÄŸ edilir. Personelin iÅŸe baÅŸlama sürelerine ve iÅŸe baÅŸlamama halinde yapılacak iÅŸlemlere iliÅŸkin olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 62 ve 63 üncü maddeleri hükümlerinin uygulanmasından atamayı yapan kamu kurum ve kuruluÅŸu sorumludur. Kurum ve kuruluÅŸlar atama ve göreve baÅŸlatma iÅŸlemlerinin sonucunu en geç onbeÅŸ gün içerisinde Devlet Personel BaÅŸkanlığına bildirirler. Yeni kurumunda görevine baÅŸlayan personel istekleri halinde, boÅŸ kadro bulunması ve ilgili mevzuatına uygun olması ÅŸartıyla eski kadro veya pozisyonuna uygun kadrolara kurumlarınca atanabilirler. Askerlik görevlerini yapmakta olanlar için yukarıdaki süreler terhislerini takip eden aybaşından itibaren baÅŸlar. Ä°stihdam fazlası personel bildiren kuruluÅŸlar aynı unvan, pozisyon ve görevler için hiçbir ÅŸekilde yeni personel alamazlar ve bu kuruluÅŸlardaki memur, sözleÅŸmeli personel, kapsamiçi ve kapsamdışı personel statüleri arasında geçiÅŸ yapılamaz. Bu madde gereÄŸince diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸlarına yapılacak nakil sebebiyle boÅŸalan kadro ve pozisyonlar, boÅŸaldıkları tarihten itibaren herhangi bir iÅŸleme gerek kalmaksızın iptal edilmiÅŸ sayılır.
Bu maddenin birinci fıkrasına göre diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸlarına nakledilmek üzere Devlet Personel BaÅŸkanlığına bildirilen personelin, eski kurumları ile iliÅŸkilerinin kesilip yeni kurumlarında göreve baÅŸlayacakları tarihe kadar geçecek nakil sürecinde eski kadro veya pozisyonlarına iliÅŸkin aylık ücret, varsa ikramiye, ücrete baÄŸlı diÄŸer malî haklar, sosyal hak ve yardımlar (harcırah, saÄŸlık giderleri, cenaze giderleri ve ölüm yardımı) ÖzelleÅŸtirme Fonundan ödenir ve bunlardan T.C. Emekli Sandığına tâbi olanların bu süre içinde Sandıkla olan ilgileri devam eder. Bu personelden nakil sürecinde emekli olanlara T.C. Emekli Sandığınca ödenen emekli ikramiyeleri, makam, görev ve temsil tazminatları ile ölüm yardımı ödenmesini takiben iki ay içerisinde faturası karşılığında Hazine tarafından T.C. Emekli Sandığına ödenir. Nakle tâbi personelin nakil sürecinde hak kazanması halinde alacağı kıdem tazminatı özelleÅŸtirilen kuruluÅŸ tarafından ödenir. Ancak, özelleÅŸtirilen kuruluÅŸun iÅŸletme veya iÅŸletme birimi olması halinde bu kuruluÅŸta çalışan nakle tâbi personelin nakil sürecinde hak kazanacağı kıdem tazminatı, iÅŸletme veya iÅŸletme biriminin baÄŸlı olduÄŸu kuruluÅŸ tarafından ödenir.
Bu madde hükümlerine göre kamu kurum ve kuruluÅŸlarına nakledilen personele, atamayı yapacak kurum ve kuruluÅŸ tarafından ikinci fıkra uyarınca atandıkları tarihteki eski kadro ve pozisyonlarına iliÅŸkin olarak almakta oldukları aylık, ek gösterge, ikramiye, her türlü zam ve tazminatları (ek tazminat ve bankacılık tazminatı dahil), makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, sözleÅŸme ücreti, ücret (fazla mesai ücreti hariç), ek ücret, ek ödeme, teÅŸvik ödemesi, döner sermaye payı ve benzeri adlarla yapılan ödemelerin toplam net tutarı; nakledildiÄŸi kurum ve kuruluÅŸtaki kadro veya pozisyonlara iliÅŸkin olarak yapılan her türlü ödemelerin ( fazla mesai ücreti, fiilen yapılan ders karşılığı ödenen ek ders ücreti hariç) toplam net tutarından fazla olması halinde, aradaki fark tutarı herhangi bir kesintiye tâbi tutulmaksızın ve fark kapanıncaya kadar ayrıca tazminat olarak ödenir. Ä°steÄŸe baÄŸlı olarak, atandıkları kurumdaki kadro unvanı veya pozisyonlarında herhangi bir deÄŸiÅŸiklik olanlarla, baÅŸka kurumlara geçenlere fark tazminatı ödenmesine son verilir. 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (1) sayılı cetvelde belirtilen personel hakkında da bu fıkra hükümleri uygulanır.
Ancak bu madde gereÄŸince nakledilen personelden (bu Kanuna göre anonim ÅŸirket halinde birleÅŸtirilen kuruluÅŸlardaki personel dahil) 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (1) sayılı cetvelde belirtilen personelin, eski kadrolarına ait aylık, ek gösterge, zam, özel hizmet tazminatı, makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı bir bütün olarak ve atandıkları kurumda ve aynı kadro unvanında kalmaları kaydıyla atamayı yapacak kurum ve kuruluÅŸ tarafından ikinci fıkra uyarınca atandıkları tarihi izleyen aybaşından geçerli olmak üzere üç yıl süre ile saklı tutulur. Ä°lgililerin eski kadrosu için, yeni kadroya atandığı tarihten önce mevcut olup saklı haklar kapsamında bulunan gösterge, puan, oran ve katsayı artışları ÅŸahsa baÄŸlı haklarda artış sayılır; ancak eski kadro için bu tarihten sonra ihdas edilmiÅŸ hiçbir malî ve sosyal hak ve yardım ile sair ödemeler ÅŸahsa baÄŸlı hak kapsamında deÄŸerlendirilemez. Atanılan kadrodaki derece yükselmeleri veya kademe ilerlemeleri, aylık gösterge ve ek gösterge dışındaki ödemeler haricinde, ÅŸahsa baÄŸlı olarak saklı tutulan hakların ödendiÄŸi eski kadronun derecelerinin yükseltilmesi veya kademelerinin ilerletilmesi sonucunu doÄŸurmaz.
2003 Yılında yapılan deÄŸiÅŸiklik, daha önceki deÄŸiÅŸikliklere nazaran, personel aleyhine ve daha kapsamlı bir deÄŸiÅŸikliktir.  
4046 Sayılı Yasada yapılan bu deÄŸiÅŸiklikle, 657 Sayılı Kanunda yer almayan “AraÅŸtırmacı” unvanına (!) yer verildiÄŸini görüyoruz. Yine bu deÄŸiÅŸiklikle tüm personele eski maaÅŸla yeni maaÅŸ arasındaki farkın tazminat olarak ödeneceÄŸi belirtilirken, AraÅŸtırmacılarda ÅŸahsa baÄŸlı haklarının 3 yılla sınırlandırma uygulamasına bu deÄŸiÅŸiklikle geçildiÄŸini görüyoruz. 
Bu deÄŸiÅŸiklik sırasında, yasaya  “Ä°steÄŸe baÄŸlı olarak, atandıkları kurumdaki kadro unvanı veya pozisyonlarında herhangi bir deÄŸiÅŸiklik olanlarla, baÅŸka kurumlara geçenlere fark tazminatı ödenmesine son verilir.” Hükmü yerleÅŸtirilerek, özelleÅŸtirme sonrası baÅŸka kamu kuruluÅŸlarına geçenlerin farklı unvanlara atanmalarının ve baÅŸka kurumlara geçiÅŸlerinin önü kapatılmıştır. 
Ama; siyasi erkin istediklerinin, unvan almasını saÄŸlayacak üç kelime de unutulmamıştır: “Ä°steÄŸe baÄŸlı olarak” . Torpili, arkası, gücü olmayanlar fark tazminatım kesilmesin diye unvan yükselme sınavlarına giremezken, siyasi iradeyi arkasına alanlar, “Kendi Ä°stekleri Dışında” Daire veya Kurul BaÅŸkanlığı, Genel Müdürlük, BaÅŸmüfettiÅŸlik Genel Müdür Yardımcılığı gibi üst unvanlı kadrolara atanmakta ama atama istekleri dışında olduÄŸu için “Fark Tazminatı” ödenmeye devam edilmektedir. 
Ve son hâl. 3.7.2005 gün 5398 Sayılı Yasa ile 4046 Sayılı Kanunu 22. maddesi son halini alır. 
 
4046 Sayılı Kanunun, 03.07.2005 Gün 5398 Sayılı Kanunla DeÄŸiÅŸtirilen 22. Maddesi
Madde 22. — ÖzelleÅŸtirme programına alınan kuruluÅŸlarda (iÅŸtirakler hariç) ilgili kuruluÅŸ veya Ä°dare tarafından istihdam fazlası personel belirlenmesi ya da bu kuruluÅŸların kısmen veya tamamen satışı nedeniyle kamu tüzel kiÅŸiliÄŸinin sona ermesi, devredilmesi, küçültülmesi, faaliyetlerinin durdurulması, kapatılması, tasfiye edilmesi halinde; bu kuruluÅŸlarda programa alınma tarihi itibarıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olarak veya sözleÅŸmeli statüde çalışmakta olanlar ile iÅŸ kanunlarına tâbi olarak görev yapmakla birlikte toplu iÅŸ sözleÅŸmesi hükümlerinden yararlanmayan genel müdür, genel müdür yardımcısı, teftiÅŸ kurulu baÅŸkanı, kurul baÅŸkanı, daire baÅŸkanı, müessese, bölge, fabrika, iÅŸletme ve ÅŸube müdürü, müfettiÅŸ ve müfettiÅŸ yardımcısı, müÅŸavir ve baÅŸuzman unvanlı kadrolara atanmak suretiyle görev yapan personel, kamu kurum ve kuruluÅŸlarına nakledilmek üzere yukarıda belirtilen iÅŸlemlerin tamamlanmasından itibaren onbeÅŸ gün içerisinde Ä°dare tarafından Devlet Personel BaÅŸkanlığına bildirilir. Nakil hakkı tanınan bir kadro veya pozisyonda görev yapmakta iken Ä°dare tarafından ihdas edilen ve iÅŸ kanunlarına tâbi olan kadrolara atanmayı kabul edenler ile kuruluÅŸ özelleÅŸtirme programına alındıktan sonra kuruluÅŸa naklen veya açıktan atananlar bu madde ile getirilen nakil hakkından yararlanamaz. Ä°dare, özelleÅŸtirme programındaki kuruluÅŸlarda nakil hakkı kapsamında yer alan kadro ve pozisyonlardan boÅŸ bulunanları iptal etmeye, kadro ve pozisyonların yerini, aynı kuruluÅŸ bünyesindeki ÅŸirketler veya iÅŸyerleri arasında deÄŸiÅŸtirmeye yetkilidir. ÖzelleÅŸtirme programındaki herhangi bir kuruluÅŸun personeli, Ä°dare tarafından özelleÅŸtirilecek kuruluÅŸlarda görevlendirilebilir ve yetkilendirilebilirler.
Nakle tâbi personelin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre kazanılmış hak aylık derecesinden aÅŸağı olmamak kaydıyla, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında bulunan kamu kurum ve kuruluÅŸlarının boÅŸ kadrolarından Devlet Personel BaÅŸkanlığınca tespit edilen kadroya, anılan BaÅŸkanlık tarafından kırkbeÅŸ gün içerisinde ataması teklif edilir. 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamı dışındaki kamu kurum ve kuruluÅŸlarının (özelleÅŸtirme kapsamındaki kuruluÅŸlar hariç) mevcut boÅŸ kadro veya pozisyonlarına da ihtiyaçlar doÄŸrultusunda atama teklifi yapılabilir. Bu personelden 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (1) sayılı cetveldeki kadrolarda istihdam edilmekte olanlar ile burada sayılan unvanlarla çalışan diÄŸer statülerdeki personelin atama teklifleri AraÅŸtırmacı unvanlı kadrolara yapılır. Ancak (1) sayılı cetvelde yer alan, mesleÄŸe özel yarışma sınavı ile giren ve belirli süreli meslek içi eÄŸitimden sonra özel bir yeterlik sınavı sonucunda göreve alınanların atama teklifleri, söz konusu görev unvanına uygun kadrolara yapılır. Devlet Personel BaÅŸkanlığı tarafından gönderilen atama teklif yazısının atamayı yapacak kamu kurum ve kuruluÅŸuna intikalinden itibaren otuz gün içerisinde bu kurum ve kuruluÅŸ tarafından atama iÅŸlemlerinin yapılması zorunludur. Naklen atanan personel hakkında geçici 9 uncu madde hükümleri dikkate alınır.
KuruluÅŸun satılması veya devredilmesi halinde bu kuruluÅŸta çalışan nakle tâbi personelin ataması yukarıdaki hükümlere göre yapıldıktan sonra atama emri, ilgili personele atamayı yapan kurum veya kuruluÅŸ tarafından, istihdam fazlası personel için yapılacak atama emri ise kuruluÅŸu tarafından 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliÄŸ edilir. Personelin iÅŸe baÅŸlama sürelerine ve iÅŸe baÅŸlamama halinde yapılacak iÅŸlemlere iliÅŸkin olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 62 ve 63 üncü maddeleri hükümlerinin uygulanmasından atamayı yapan kamu kurum ve kuruluÅŸu sorumludur. Kurum ve kuruluÅŸlar atama ve göreve baÅŸlatma iÅŸlemlerinin sonucunu en geç onbeÅŸ gün içerisinde Devlet Personel BaÅŸkanlığına bildirirler. Yeni kurumunda görevine baÅŸlayan personel istekleri halinde, boÅŸ kadro bulunması ve ilgili mevzuata uygun olması ÅŸartıyla eski kadro veya pozisyonuna uygun kadrolara kurumlarınca atanabilirler. Askerlik görevlerini yapmakta olanlar için yukarıdaki süreler terhislerini takip eden aybaşından itibaren baÅŸlar. Bu madde gereÄŸince diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸlarına yapılacak nakil sebebiyle boÅŸalan kadro ve pozisyonlar, boÅŸaldıkları tarihten itibaren herhangi bir iÅŸleme gerek kalmaksızın iptal edilmiÅŸ sayılır.
Bu maddenin birinci fıkrasına göre diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸlarına nakledilmek üzere Devlet Personel BaÅŸkanlığına bildirilen personelin, kuruluÅŸun kamu tüzel kiÅŸiliÄŸinin sona erdiÄŸi tarihten, yeni kurumlarında göreve baÅŸlayacakları tarihi takip eden aybaşına kadar geçecek süreye iliÅŸkin olarak eski kadro veya pozisyonlarına ait aylık, ücret, varsa ikramiye ve ücrete baÄŸlı diÄŸer malî hakları ile yeni kurumlarında göreve baÅŸlayacakları tarihe kadar geçecek süredeki sosyal hak ve yardımları (harcırah, saÄŸlık giderleri, cenaze giderleri ve ölüm yardımı) ÖzelleÅŸtirme Fonundan ödenir ve bunlardan T.C. Emekli Sandığına tâbi olanların bu süre içinde Sandıkla olan ilgileri devam eder. Eski görev yerinden alınan aylık ve diÄŸer malî haklar için borç çıkarılmaz ve kurumlar arasında herhangi bir hesaplaÅŸma yapılmaz. Personelin Devlet Personel BaÅŸkanlığına bildirildikleri tarihten yeni görev yerlerine baÅŸlayacakları tarihe kadar geçecek süredeki aylık ve ücretlerindeki artışlar, beÅŸinci ve altıncı fıkraların uygulanmasında dikkate alınmaz. Bu personelden nakil sürecinde emekli olanlara T.C. Emekli Sandığınca ödenen emekli ikramiyeleri, makam, görev ve temsil tazminatları ile ölüm yardımları, ödenmesini takiben iki ay içerisinde faturası karşılığında Hazine tarafından T.C. Emekli Sandığına ödenir. Nakil hakkına sahip olarak iÅŸ kanunlarına tâbi çalışmakta iken özelleÅŸtirme uygulamaları nedeniyle istihdam fazlası personel olarak belirlenenlerden, kararın kendilerine tebliÄŸi tarihinden baÅŸlayarak on gün içinde nakil hakkından vazgeçtiÄŸini beyan edenlerin iÅŸ sözleÅŸmeleri feshedilmiÅŸ sayılır ve bunların ihbar ve kıdem tazminatları ÖzelleÅŸtirme Fonundan karşılanır. KuruluÅŸun özelleÅŸtirme uygulaması sonucu nihai devir iÅŸlemlerinin onaylanmasına iliÅŸkin kararın Resmi Gazetede yayımından itibaren on gün içinde nakil hakkından vazgeçtiÄŸini çalıştığı kuruluÅŸa yazılı olarak bildiren nakil hakkına sahip iÅŸ kanunlarına tâbi personelin de iÅŸ sözleÅŸmeleri feshedilmiÅŸ sayılır ve bunların ihbar ve kıdem tazminatları ÖzelleÅŸtirme Fonundan karşılanır. DiÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸlarına nakledilmek üzere isimleri Devlet Personel BaÅŸkanlığına bildirilenlerden; nakil süreci içerisinde kıdem tazminatına hak kazandıracak ÅŸekilde iÅŸ sözleÅŸmeleri sona erenlerin kıdem tazminatları da ÖzelleÅŸtirme Fonundan ödenir. Ä°ÅŸ kanunlarına tâbi olarak çalışmakta iken, bu madde gereÄŸince diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸlarına nakledilen personele kıdem tazminatı ödenmez ve bunların önceden kıdem tazminatı ödenmiÅŸ süreleri hariç, kıdem tazminatına esas hizmet süreleri 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli ikramiyelerinin hesabında dikkate alınır.
Bu madde hükümlerine göre kamu kurum ve kuruluÅŸlarına nakledilen sözleÅŸmeli personel ile iÅŸ kanunlarına tâbi personele, Devlet Personel BaÅŸkanlığına bildirildikleri tarihteki kadro ve pozisyonlarına iliÅŸkin olarak bildirim tarihi itibarıyla almakta oldukları sözleÅŸme ücreti, ücret (fazla mesai ücreti hariç), ikramiye, bankacılık tazminatı, ek ücret, ek ödeme, teÅŸvik ödemesi ve benzeri adlarla yapılan ödemelerin toplam net tutarının (bu tutar sabit bir deÄŸer olarak esas alınır); nakledildiÄŸi kurum veya kuruluÅŸtaki kadro veya pozisyonlara iliÅŸkin olarak yapılan aylık, ek gösterge, ikramiye, her türlü zam ve tazminatları (ek tazminat ve bankacılık tazminatı dâhil), makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, sözleÅŸme ücreti, ücret, ek ücret, ek ödeme, teÅŸvik ödemesi, döner sermaye payı ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (fazla mesai ücreti, fiilen yapılan ders karşılığı ödenen ek ders ücreti hariç) toplam net tutarından fazla olması halinde aradaki fark tutarı, herhangi bir vergi ve kesintiye tâbi tutulmaksızın fark kapanıncaya kadar ayrıca tazminat olarak ödenir. Atandıkları kurumdaki kadro unvanı veya pozisyonlarında isteÄŸe baÄŸlı olarak herhangi bir deÄŸiÅŸiklik olanlarla, baÅŸka kurumlara geçenlere fark tazminatı ödenmesine son verilir.
399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (1) sayılı cetvelde belirtilen kadrolarda görev yapmakta iken nakle tâbi tutulan personelin (bu Kanuna göre anonim ÅŸirket halinde birleÅŸtirilen kuruluÅŸlardaki personel dâhil), Devlet Personel BaÅŸkanlığına bildirildikleri tarihteki kadrolarına iliÅŸkin olarak bildirim tarihi itibarıyla almakta oldukları aylık, ek gösterge, zam, özel hizmet tazminatı, makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı bir bütün olarak, göreve baÅŸladıkları tarihi izleyen aybaşından geçerli olmak üzere üç yıl süre ile saklı tutulur ve ÅŸahsa baÄŸlı haktan yararlanılan süreler 5434 sayılı Kanunun ek 68 inci ve ek 73 üncü maddelerinde belirtilen sürelerin hesabında (daha önce nakledilenler dâhil) dikkate alınır. Ä°lgililerin yeni kadrolarına atandıkları tarihten önce, eski kadroları için mevcut olan ve saklı haklar kapsamında bulunan gösterge, puan, oran ve katsayı artışları ÅŸahsa baÄŸlı haklarda artış sayılır. Ancak eski kadro için bu tarihten sonra ihdas edilmiÅŸ hiçbir malî ve sosyal hak ve yardım ile sair ödemeler ÅŸahsa baÄŸlı hak kapsamında deÄŸerlendirilmez. Atanılan kadrodaki derece yükselmeleri veya kademe ilerlemeleri, aylık gösterge ve ek gösterge dışındaki ödemelerde, ÅŸahsa baÄŸlı olarak saklı tutulan hakların ödendiÄŸi eski kadronun derecelerinin yükseltilmesi veya kademelerinin ilerletilmesi sonucunu doÄŸurmaz. Bu personelin (bu Kanuna göre anonim ÅŸirket halinde birleÅŸtirilen kuruluÅŸlardaki personel dâhil), Devlet Personel BaÅŸkanlığına bildirildikleri tarihteki kadrolarına iliÅŸkin olarak bildirim tarihi itibarıyla almakta oldukları aylık, ek gösterge, ikramiye, her türlü zam ve tazminatları (ek tazminat ve bankacılık tazminatı dâhil), makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, ücret (fazla mesai ücreti hariç), ek ücret, ek ödeme ve benzeri adlarla yapılan ödemelerin toplam net tutarının (bu tutar sabit bir deÄŸer olarak esas alınır); nakledildiÄŸi kurum ve kuruluÅŸ tarafından ÅŸahsa baÄŸlı hak olarak ödenen aylık, ek gösterge, zam, özel hizmet tazminatı, makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı ödemeleri ile ÅŸahsa baÄŸlı hak dışında yapılan ikramiye, ücret, ek ücret, ek ödeme, ek tazminat, teÅŸvik ödemesi, döner sermaye payı ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (fazla mesai ücreti, fiilen yapılan ders karşılığı ödenen ek ders ücreti hariç) toplam net tutarından fazla olması hâlinde aradaki fark tutarı, herhangi bir vergi ve kesintiye tâbi tutulmaksızın fark kapanıncaya kadar ayrıca tazminat olarak ödenir. Atandıkları kurumdaki kadro unvanı veya pozisyonlarında isteÄŸe baÄŸlı olarak herhangi bir deÄŸiÅŸiklik olanlarla, baÅŸka kurumlara geçenlere ÅŸahsa baÄŸlı hak uygulaması ile fark tazminatı ödenmesine son verilir.
Bu deÄŸiÅŸiklikteki en önemli fark, 399 Sayılı KHK’nin 1 Sayılı Cetvelinde yer alıp, MesleÄŸe yarışma sınavı ile giren ve yeterlik sınavı ile unvan alanların ( MüfettiÅŸ vb.) araÅŸtırmacı kapsamından çıkarılarak kendi unvanları ile  atanmalarına imkan tanınmasıdır. Yasa koyucu burada, 399 Sayılı KHK kararnamenin 1 Sayılı Cetvelinde yer alan MüfettiÅŸlere bir ayrıcalık tanımıştır.  21.04.2007 Tarih ve 26500 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5620 Sayılı Kanunun Geçici 3. Maddesi ile bu ayrıcalığın kapsamı geniÅŸletilmiÅŸ,  mesleÄŸe yeterlik sınavı ile giren ancak daha önce AraÅŸtırmacı olarak atananların da Kendi Unvanlarına (MüfettiÅŸ vb.) atanmasına imkan verilmiÅŸtir.  
Yine bu deÄŸiÅŸiklikte; “Ä°ÅŸ kanunlarına tâbi olarak çalışmakta iken, bu madde gereÄŸince diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸlarına nakledilen personele kıdem tazminatı ödenmez ve bunların önceden kıdem tazminatı ödenmiÅŸ süreleri hariç, kıdem tazminatına esas hizmet süreleri 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli ikramiyelerinin hesabında dikkate alınır.” Hükmü getirilerek, özelleÅŸtirme kapsamındaki personelin kıdem tazminatı hakkı ellerinden alınmış, özelleÅŸtirilen kurumları alanlar önemli bir mali külfetten kurtarılmıştır. 
Bu deÄŸiÅŸiklikte de, nakle tabi personel aleyhindeki tüm hükümler (Kendi isteÄŸi ile baÅŸka unvana atanınca veya kurum deÄŸiÅŸtirince fark tazminatın sona ermesi; AraÅŸtırmacı unvanı; Maaşın dondurulması vb.) korunmuÅŸtur.
 
Bu Makale 12450 defa okunmuþtur.
POSTA TEŞKİLATI 1852’DE ÖZE
YÖNETMEK
REKLAM KAVGASI
OKYANUSYA
İHANETİ GÖRDÜM
OSMANLI´DA İLK GREV TELGRAFHAN
ÖZGECAN’LAR ÖLMESİN… MÜ
ÅžEHÄ°RLERARASINDAKÄ° Ä°LK Ä°ÅžÃ
AKLIMIZ KUYUYA MI DÜŞTÜ?
POSTA MEMURLUÄžUNDAN SADRAZAMLIÄ
DESTANIN ADI ÇANAKKALE
EMO 2016 RAPORU
İLK TÜRKÇE TELGRAFIN 156. YIL
MAHKEME KAPILARINDA
ÖZELLEÅžTÄ°RMELERDEN SONRA CARÄ
YASALAR-ARAÅžTIRMACILAR.
ZAMANA YENÄ°LMEK
MANASTIRLI HAMDÄ°’YÄ° UNUT
CRM Ä°LE HÄ°ZMET KALÄ°TESÄ°NÄ° A
TELEPATÄ°’YE EMPATÄ°
MAKALELERİN TAMAMINI GÖRÜNTÜLE
 
  Copyright © 2006-2011 Telekomcular Dernegi
Web sitesinde yer alan yazi,resim ve materyaller izinsiz kullanilamaz,kopyalanamaz!